Kromoszóma rendellenességek

A DNS története

Az ember örökletes információit a DNS, azaz dezoxiribonukleinsav tartalmazza. A DNS a sejtmagban található és a sejtosztódás során kromoszómákba rendeződik, ez adja a genetikai állományunkat. Egy egészséges ember sejtmagja összesen 46 kromoszómát tartalmaz, 23-at az apától és 23-at az anyától. A kromoszómákat 1-től 22-ig számozzuk, a 23. kromoszóma pedig a nemi kromoszóma. A nők a nemi kromoszómákat tekintve két X, a férfiak egy X és egy Y kromoszómát tartalmaznak.

Egy egészséges sejtmagban a sejtosztódás során tehát összesen 46 kromoszóma található, párokba rendeződve. Sajnos előfordul azonban, hogy véletlenszerű osztódási hiba lép fel a sejtosztódás során, és emiatt egy-egy kromoszómából nem a normális kettő, hanem három, vagy épp csak egyetlen darab lesz jelen a sejtben. Többlet esetén triszómiáról beszélünk, ha pedig hiányzik az egyik kromoszóma a párból, monoszómiának nevezzük. A kromoszómák számbeli eltérése szinte minden esetben komoly hatással van a baba fejlődésére, sok különböző területen okozva rendellenességeket.
Véletlenszerű osztódási hiba nem csak teljes kromoszómát érinthet. Egy kisebb részének hiánya (deléciója), vagy többlete (duplikációja) sajnos éppúgy komoly problémákat eredményezhet, az érintett kromoszómától függően.

Triszómia – véletlenszerű osztási hiba

A triszómiák az esetek döntő többségében nem öröklődő rendellenességek, azaz a szülők genetikája nem befolyásolja ezek kialakulását. Szinte mindig az embriófejlődés korai szakaszában jelentkező, véletlenszerű, új hibának tudhatok be. Kialakulásuk kockázata ugyanakkor az anya életkorával nő, melynek oka a petesejtek öregedési folyamata. A leggyakoribb ilyen eltérés a 21-es triszómia, ami a Down-szindrómát okozza. Előfordulásban a következő 18-as triszómia (Edwards-szindróma) és a 13-as triszómia (Patau-szindróma). A nemi kromoszómák kapcsán négyféle eltérés fordul elő leggyakrabban, ha az X vagy az Y kromoszám száma nem megfelelő. Ezeket az eltéréseket a Trisomy teszt XY változata szűri.

Az anya tájékoztató korkockázata Down-szindrómás gyermek születése esetén

1 az 1000-ből

30 év
körüli nők esetében

1 az 100-ből

40 év
körüli nők esetében

1 az 10-ből

50 év
körüli nők esetében

Milyen kromoszóma-rendellenessgégeket
vizsgálnak a Trisomy tesztek?

A genetikai eltérések sajnos komoly betegségeket okozhatnak. A Trisomy tesztek típusuktól függően a három legyakoribb kromoszóma-rendellenességtől akár több mint 100 eltérés szűrésére képesek, 99% feletti megbízhatósággal.

Down-szindróma – 21-es triszómia

Down-szindrómáról akkor beszélünk, ha a 21-es kromoszómából nem kettő, hanem három, vagy a 21-es kromoszómából részleges többlet található a genetikai állományban. Ez a plusz kromoszóma számos területen okoz fejlődési rendellenességet az emberi szervezetben, melyek súlyossága nem előrejelezhető. A Down-szindrómás gyermekek értelmi fejlődése általában lassú. Természtük gyakran kedves, őszinte és melegszívű. Fiziakilag gyakran jellemző rájuk a gyenge izomtónus, az alacsony testmagasság, rövid végtagok, a ferde metszésű szemek, illetve a tenyéren végighúzódó négy újjas barázda. A betegség gyakran jár szívproblémákkal is. Ugyanakkor természetesen minden Down-szindrómás ember külön egyéniség, akiknél ezek a vonások különböző mértékben vannak jelen, vagy teljesen hiányoznak.

Edwards-szindróma – 18-as triszómia

Az Edwards-szindrómát a 18-as kromoszóma triszómiája okozza. E kromoszóma-rendellenesség következményei igen súlyosak – a gyermek alacsony születési súllyal születik, feje rendellenes, állkapcsa és szája kicsi, gyakran ajak- és szájpadhasadékkal rendelkezik. Rendkívül súlyos légzési és szívproblémákkal járó betegség, nagyon kedvezőtlen prognózissal. Az Edwards-szindrómával súlytott terhességek magas vetélési rátával járnak, és a legtöbb élve született gyerek nem él tovább 1 évnél.

Patau-szindróma – 13-as triszómia

A 13-as kromoszóma triszómiája esetén Patau-szindrómáról beszélünk. Súlyos genetikai rendellenesség, amely a test minden szervét érintheti, beleértve az agyat, a szívet és a veséket is. A gyermekek szájpadhasadékkal, deformált végtagokkal születhetnek. Az ilyen születési rendellenességben szenvedőkneknagyon kicsi az esélye a túlélésre, a Patau-szindrómával született gyerekek több mint 80%-a életét veszíti a születést követő első hónapban.

Tesztek áttekintése

Menu