PÁCIENSEK ÉS ORVOSOK ÉSZREVÉTELEI

Az alábbiakban a TRISZÓMIA-tesztet kipróbáló szülők történeteit, valamint szakorvosok által megfogalmazott szakértői véleményeket olvashatnak.

Jana, 31 éves, Zólyom (Szlovákia)

Szeretném megköszönni, hogy kifejlesztették ezt az anyai vérből elvégezhető magzati szűrővizsgálati módszert. Az Önök újításának köszönhetően csak 3 hétig tartott a gyötrelmem és nem több hónapig. Megkíméltek attól a szörnyű mérlegeléstől, ami annak az eldöntéséhez kell, hogy képesek lennénk-e fogyatékos gyermeket felnevelni. Az Önök tesztje kimutatta, hogy gyermekünk egészséges, és hogy a tripla-teszt eredménye téves volt. Még egyszer meg szeretném köszönni azt, hogy elérhetővé tették ezt a módszert, és szurkolok, hogy a teszt minél hamarab, szociális és anygai helyzettől függetlenül minden várandós kismama számára rendelkezésre álljon.

RNDr. Tomáš Szemes, PhD. , molekuláris genetikus, a TRISZÓMIA-teszt alkotója

A TRISZÓMIA-teszt a kutatással alátámasztott jó ötlet ragyogó példája. Ha ezeket az ötleteket átvisszük a gyakorlatba, sok ember számára hasznosak lehetnek. A nem invazív magzati szűrővizsgálatok hosszú távú fejlesztésének gyakorlati alkalmazásával lezuhant az elvégzendő amniocentézisek száma, és még több nő élvezheti nyugodt terhességét. Ugyanakkor ez erős motivációt jelent a további kutatáshoz.

RNDr. Dagmar Landlová , a Medirex citogenetikusa

Egy projekt akkor sikeres, ha a magas szintű kutatást olyan innovatív partnerrel kombináljuk, aki a kutatás eredményeit át tudja vinni a gyakorlatba. A TRISZÓMIA-teszt pontosan ilyen projekt. Készítői éveken keresztül tartó kemény munkája révén nem csupán Szlovákia, hanem Közép-Európa legfejlettebb laboratórium-komplexumában került kifejlesztésre. A magzati triszómiák gyakori típusainak kizárását célozva tesztünk segít a várandós nőknek, hogy még többet megtudjanak terhességükről, és békében élvezhessék ezt a csodálatos, várakozással teli időszakot.

D. Fülöp Viktor, genetikus, szülész-nőgyógyász , molekuláris genetikus, a TRISZÓMIA-teszt alkotója

A Trisomy tesztek 99%-os megbízhatósággal kimutatják a leggyakoribb magzati triszómiákat, mint amilyen a Down-vagy az Edwards szindróma is. Így bizalommal ajánlom minden olyan páciensemnek, akik biztonságban szeretnék tudni a várandósságukat, de nem szeretnének erőn felül költeni erre.

MUDr. Peter Križan, CSc. , klinikai genetikus

A TRISZÓMIA-teszt hatalmas előrelépést jelent a genetikai konzultáció terén. A TRISZÓMIA-teszt jó megoldás olyan terhes nők számára, akiknél magas a triszómia kialakulásának a kockázata, de túlságosan tartanak az invazív mintavételtől. Minden olyan várandós nő számára lehetőség, akiknél ugyan nem áll fenn kockázat, de mégis szeretnék elvégeztetni a vizsgálatot, a „biztonság kedvéért”. Ragyogó alternatíva!