MÓDSZER

MEGALKOTÓI

A TRISOMY-tesztet a legmodernebb laboratóriumi komplexumban vizsgálják Szlovákiában és Közép-Európában, a Medirex, a.s. pozsonyi Központi laboratóriumában.

A módszer kifejlesztői fiatal szlovák tudósok, molekuláris biológusok, köztük RNDr. Minárik Gabriel, PhD. és RNDr. Szemes Tomáš, PhD.

RNDr. Gabriel Minárik, PhD.

Tanulmányait a Commenius Egyetem Természetudomány karának molekuláris biológiai tanszékén végezte 2000-ben, ahol a doktorátusi tanulmányait folytatta és 2005-ben ezeket be is fejezte. Szerzője és társszerzője 51 tanulmánynak, melyek a Current Contents adatbázisban vannak publikálva és 234x idézték. H-indexe 8-as.

2001 és 2007 között mint specialista dolgozott, aki biztosította a BITCET programon belül a Sanger szerviz szekvenálását  előkelő szlovák munkacsoportok és laboratóriumok számára. Ezzel az elsők közé sorolja magát Szlovákiai viszonyban, és manapság a legtapasztaltabbak közé tartozik, akik ezt a módszer alkalmazták.

Manapság a vegyes DNS/RNS keverékek analízisének területén végez kutatásokat, melyeket a nem invazív magzati DNS diagnosztikájában aplikál, továbbá törvényszéki gyakorlatot és az emberi mikrobióm analízisével foglalkozik. Továbbá Szlovákiában az ASFEU Revogene projekt keretein belül az új DNS szekvenálási módszerek bevezetésével és kihasználásával foglalkozik az alap és applikált kutatásban.

RNDr. Tomáš Szemes, PhD.

Már a magiszteri  tanulmányai során kiváló eredményeket ért el. Szakdolgozatával sikerült megszereznie a Commenius Egyetem rektori díját.

PhD tanulmányait 2010-ben végezte el.  Szerzője és társszerzője 29 tanulmánynak, melyek a Current Contents adatbázisban vannak publikálva és 141x idézték. H-indexe 7-es.

Genomika és bioinformatika laboratóriumot vezet. A kutatásokon kívül a laboratórium szekvenálási szervizes analíziseket biztosít, kihasználva az 1. generációs automatizált szekvenátorokat. A BITCET projekt keretein belül részt vett a genomikus alegység kialakításában is. Továbbá oktatási tevékenységet végez a számítógépek a biológiában című tantárggyal, illetve a bioinformatika, fejlett módszer a molekuláris biológiában és egyebekben.

Több éves tapasztalattal rendelkezik a DNS problematikájának terén. Új DNS szekvenálási módszer fejlesztésén, valamint nem invazív magzati diagnosztikákon és a vírusok genomikus kutatásán dolgozik.