MINTAVÉTELTŐL AZ EREDMÉNYIG

A vizsgálat folyamata, a vér mintavételétől egészen az orvos számára elektronikus úton megküldött eredményekig többnyire 5 napot vesz igénybe.

Az eljárás gyorsasága az egyes lépések problémamentes lezajlásán alapul.

1. Vér mintavétel

A perifériás vért 10 ml mennyiségben a várandós nőtől egy nő nemű személy – ápolónő veszi le. Így is csökkentve a minta szennyeződésének lehetőségét egy férfi DNS-el, amely a magzat nemének meghatározását befolyásolhatja (abban az esetben, ha ezt a lehetőséget kérik). A mintavételt már a terhesség 11. hete után el lehet elvégezni* és nem szükséges éhgyomorra.

A TRISOMY tesztet a terhesség 11. és a 22. hete között javasolt elvégezni. A későbbi, ill. a legutolsó terminus a terhes nő preferenciájától függ és az orvosa javaslatától, tekintettel az egészségügyi állapotára.

A vérmintát egy EDTA 10 ml tartalmú kémcsőben tároljuk, amelyet szükséges egy vonalkódos matricával (speciális kérőlap része), és a páciens nevével és személyi számával megjelölni.  Mintavételi kémcsövet a feltöltést követően szükséges nagyon óvatosan, de alaposan megforgatni (10x fel és le fordítani – nem rázni). A biológiai anyagot 4° C-on szükséges tárolni. Minta nem fagyasztható.

A minta laboratóriumba történő szállítási idejének feltételezett elhúzódása esetében, mely a mintavételt követően meghaladná a 36 órát, szükséges a Streck Cell Free DNA BCT mintavételi rendszert használni.

2. Minta kézbesítése a laboratóriumba

A mintát a teljesen és helyesen kitöltött speciális kérőlappal együtt, elhelyezve egy különálló szállítási tasakban és termo táskában (4° C mellett), 36 órán belül a mintavételt követően szükséges leszállítani a pozsonyi Medirex a.s. társaság Központi laboratóriumába.

3. Laboratóriumban: speciális szoftveres adatelemzés és kiértékelés

1. Vér feldolgozása

Laboratóriumban történő vérminta átvevése után először a plazma elválasztása történik, melyben az extracelluláris formában a magzat genetikai anyaga található.

2. DNS elkülönítése

A szabadon keringő DNS-t egy többlépéses precíz finomítással nyerik ki. A DNS az anyától és a magzattól is egyaránt származik. Abban az esetben, ha a vér mintavétele nem az előírások szerint történt a vér sejtjei széthullhatnak és így csökkenhet a magzati DNS arány, ami lehetetlenné teszi az esetleges magzati triszómiák észlelését. Laboratóriumban elvégezzük a minta minőségének ellenőrzését, amivel kizárjuk a sejtek széthullását. Ha ezt a jelenséget a mintában észleljük, figyelmeztetjük a megrendelőt arra, hogy egy új mintavétel szükséges.

3. DNS elkészítése az elemzésre

Az izolált DNS egy specialis laboratóriumi feldolgozást igényel - az ún. szekvenciális könyvtár elkészítését. Szekvenciális könyvtár szükséges az analízisre, melyhez felhasználják az új generációs szekvenáláshoz használatos technológiát. A könyvtár elkészítési időszakában kihasználjuk a polimeráz-láncreakciót a minta felsokszorozására, mivel a plazmából nyert DNS mennyisége nagyon alacsony. Gépi analízishez alkalmas könyvtár elkészítése 48 órát vesz igénybe.

4. Minta minőségének ellenőrzése

A TRISOMY teszt egy idő és pénzigényes vizsgálat és az eredménye egy precízen előkészített mintától függ. Árról, hogy a laboratóriumban sikerült-e elkészíteni az alkalmas szekvenciális könyvtárat, egy érzékeny fluoreszcens elektroforetikus analízissel győződünk meg. Sikeresen előállított szekvenciális könyvtárakat továbbítjuk a következő fázisba, amely a szekvenciális analízis.

5. Végső analízis - szekvenálás

Egy speciális laboratóriumban 20 óra alatt 30 millió töredékek leolvasásával, egy alacsony lefedettségű, teljes genom analízist végzünk (nem olvassunk le minden egyes bázist, statisztikailag csak minden tízediket). Ennek a szekvenálásnak az eredménye csak kb. 500 MB adat, amelyet egy egyedi matematikai algoritmust használó speciális szoftver értékel ki. Egy mintából megszerzett adat számítógépes kiértékelése a magas teljesítményű szerver segítségével kb. 20 percig tart.

6. Teszt eredménye

Megszerzett eredmények alapján a szakember, kihasználva a legmodernebb algoritmust és egy szofisztikált statisztikai-matematikai modellt, a laboratóriumban meghatározza az analízis eredményét. Ezt az eredményt, együtt a vizsgálat leletével, kézbesítik a páciens kezelő orvosának.

4. Eredmény kézbesítése az orvosnak

A vizsgálat eredménye általában 5 munkanapon belül áll rendelkezésre, miután a laboratórium számláján felismerték a fizetést. Az eredményt a páciens kezelő orvosának a rendelőjébe küldik, aki a vizsgálatot kérte.

Az eredményekről a pácienst kizárólag az orvosa tájékoztathatja. Magzat nemét csak a terhesség első trimeszterének befejezését követően lehet a páciens tudomására adni.

A páciens folyamatos tájékoztatása

A páciens a vizsgált minta folyamatáról SMS formájában  tájékoztatást kap (vérvétel után, a vizsgálat kifizetését követően és a végleges eredmények kiállításáról a kezelő orvosa számára, aki erről az eredményről bővebben tájékoztatja).

1. Blood Sample Processing

As soon as the test tube is delivered to the laboratory, the plasma is separated. It contains genetic fetal material in extracellular form.

2. DNA Isolation

A free circulating DNA sample is obtained through high-precision multi-step purification. The DNA comes from both the mother and the fetus. The fetal DNA represents approximately 13 % of the DNA obtained from the plasma. If the blood was not taken in compliance with the guidelines, the blood cells can be broken down and the proportion of the fetal DNA drops, which makes the detection of potential fetal trisomy impossible. Upon isolation, a sample quality check is performed in order to identify a potential breakdown of blood cells. If such a case is identified, we contact the treating doctor, asking them to take another blood sample.

3. Preparing DNA Samples for Analysis

The isolated DNA is subjected to a specialized laboratory treatment – referred to as sequencing library preparation. To analyze samples using new-generation sequencing, it is necessary to use a sequencing library. As the total DNA amount obtained from the plasma is very small, we use a polymerase chain reaction to multiply this amount. The preparation of a sequencing library suitable for the analysis takes 48 hours.

4. Sample Quality Check

The TRISOMY test is a time-consuming and costly screening test, its result heavily dependent on well- prepared samples for analysis. Using a sensitive fluorescent electrophoretic analysis, however, we can check whether the prepared sequencing library is suitable for further analysis. Well-prepared sequencing libraries are used in the subsequent phase, which is called “sequential analysis”.

5. Final Analysis - Sequencing

Reading 30 million fragments in the course of a 20-hour period of analysis performed in a special laboratory, we analyze the whole genome with low coverage (reading approximately every tenth base, not every single one there is). The sequencing yields approximately 500 MB of data, which is subsequently evaluated using special software based on a unique mathematical algorithm. Our high-performance server is capable of evaluating data obtained from a single sample in about 20 minutes.

6. Test Results

On the basis of the data obtained, using the most progressive algorithm and a sophisticated statistical and mathematical model, our lab specialist can determine the outcome of the analysis. Along with the medical report, the results are delivered directly to the hands of the patient‘s treating physician.

A szűrővizsgálat

A negatív eredmény csak kimondottan a vizsgált 21-es, 18-as és 13-as kromoszómák triszómiájára vonatkozik, ezért nincs kizárva a magzat egyéb genetikai  és fogyatékossági rendellenességek kialakulásának lehetősége. Ezek nem képezik a vizsgálat tárgyát. Az eredményt befolyásolhatja a többes terhesség, eltűnő iker szindróma, pontmutációk, gének inaktiválódása vagy  genetikai típusú, illetve epigenetikus mechanizmusok. Ezekben az esetekben a mintavételt előre (individuálisan) konzultálni kell a laboratóriummal.

A TRISOMY teszt magas szenzitivitása és specificitása ellenére a pozitív eredményt meg kell erősíteni egy a magzatvíz vagy chorionboholy minták genetikai vizsgálatával. A TRISOMY teszt pozitív eredménye nem releváns információ a terhesség mesterséges megszakításának eldöntésében.*

Mielőtt a TRISOMY teszt mellett döntene, alaposan értékelje át a célját, előnyeit és a lehetséges kockázatokat is, illetve az alternatív lehetőségeket. Bizonyosodjon meg arról, hogy minden kellő információhoz hozzá jutott, amelyek a legalkalmasabb egészségügyi eljárás kiválasztását befolyásolhatják.

Kérdései vannak? Vegye fel díjmentesen a kapcsolatot az Ügyfélszolgálatunkkal (CALL CENTRUM) a következő számon 0036 1 580 8600 vagy írjon az trisomytest@gendiagnosztika.hu címre.